Dragi prijatelji zdrave hrane,

 

I naši stari su govorili da je život naš najveći  i najbolji učitelj.

Moja je lekcija došla dok sam studirao Zaštitu bilja na klasičnom Poljoprivrednom fakultetu. Tu sam naučio koje neverovatne količine  pesticida i hemije konvencionalna poljoprivreda danas koristi – pa nažalost jako dobro poznajem odgovor na pitanje „koja je uopšte razlika između konvencionalne i organske poljoprivrede“.

Očeva bolest za koju navodno nema leka, bezbroj knjiga stranih autora i njegovo izlečenje čistom organskom sirovom hranom i sokovima – bili su prekretnica posle koje više ništa nije isto.

Od tada se i ja i moja porodica hranimo organski, a ja sam sa uživanjem preusmerio svoje obrazovanje na organsku poljoprivredu – etički, moralno, ekološki – jedinu ispravnu.

Našu prodavnicu otvorili smo u novom naselju mladih ljudi, jer čvrsto verujemo da svi imaju pravo na zdravu hranu i budućnost svojih najbližih. Od srca se radujemo svakom dečjem osmehu i divnoj energiji koju svi Vi donosite kada svratite kod nas.

A za Vas biramo samo najbolje među najboljima – sertifikovane organske proizvođače, proverene i lokalne brendove…  Samo ono što bi i sami servirali svojoj porodici.

Jer je organska hrana – hrana sa velikim H, a samo takva hrana nas hrani, gradi naš imunitet  i čini nas zdravima.

Budite dobro, budite zdravo, vidimo se!

Vaš

Vladimir Mijoško

dipl. ing. organske poljoprivrede

Naši farmeri i dobavljači

Mlekara Dana

Mlekara „Dana“ je mala mlekara iz Vrbasa, koja mleko dobavlja sa svoje farme u okviru preduzeća „Sava Kovačević“. Ona zapošljava 40 radnika koji prerađuju oko 5.000.000 litara mleka godišnje. U Bio Pjaci možete naći fantastične kravlje sireve Čardok, Čardok Premium,  nisu organski, ali su vrhunskog kvaliteta.

Biodinamička mlekara Petrov

Podno Vršačkog brega na pašnjacima pasu krave „Buše“, stara autohtona rasa sa ovih prostora – sa farme izlaze mleko, sir i jogurt punog ukusa kao kod naših baka. Farma Petrov se polako razvijala i sada počinje da izlazi u većem obimu na lokalno tržište. Ideja porodice Petrov je da hrana treba da se dobija prorodnim putem, ali i prirodnim tempom, bez nasilnog tovljenja, prihranjivanja i sličnih stvari. Kvalitet mleka garantuju stare i izdržljive rase krava, koje su na prirodnoj ispaši i koje jedu prirodnu hranu. Ta ideja vratila je ovu porodicu iz inostranstva u okolinu Vršca. Smatrali su da ima mesta za prirodnu hranu, dobijenu na prirodan način. Proces je duži, skuplji ali čist i hranljiv – jednostavno – zdrav.

Farma srećnih koza Čelik

PG Stevica Kračunjel

Biofarma MAMUŽIĆ

Salaš porodice Mamužić smešten je na severu Bačke, na lakom, peskovitom zemljištu. Ovo gazdinstvo odlikuje ratarska, povrtarska i voćarska sertifikovana organska poljoprivredna proizvodnja. Njihova polja presecaju eko-koridori sa cvetnim vrstama a sve bioagrotehničke mere koje se primenjuju ostvaruju, uz kvalitetnu i bezbednu raznovrsnu hranu, i očuvanje prirodne raznolikosti i povoljne uslove za rast biljaka. Na salašu Mamužić uvek su prisutna i eksperimentalna polja, ispitivanje novih metoda i sorti u organskoj proizvodnji. Porodica Mamužić poznata i po gajenju starih populacija crnog i belog luka, zatim organskog semena povrća i odlične začinske paprike, mrkve i krompira. Specijalitet salaša: prerada žitarica (pšenica, ječam, ovas, raž, kukuruz), ljuštenje i mlevanje (vodenički kamen) i proizvodnja integralnog brašna (oljušteni proso, raž, suncokret, pšenica, kukuruz, raž, ovas, ječam)

Biofarma BALANY

Šandor Balanji, njegova supriga i ćerka bave se organskom proizvodnjom. Biofarma Balanyi se nalazi u opštini Zrenjanin, u Lukinom Selu pored Belog Jezera, između Ribnjaka Ečka i Begeja udeljeno 1.5 kilometar od Specijalnog rezervata Prirode Carska Bara – Stari Begej. Porodično imanje, kuću i oko 1 hektar njive, kupili su 1997. godine i od tada se bave povrtarstvom.Glavni   proizvodi su im paradajz, čeri, tikvice, blitva, tikve, luk, šargarepa, grašak, spanać, keleraba, cvekla, a  asortiman šire sa belim lukom, paprikom i krastavcima.

Ilija Travar

Poljoprivredno gazdinstvo Travar se nalazi u podnožju planine Rtanj, 4km od sela Vrmdža, opština Sokobanja. Parcela na kojoj se uzgaja organska hrana pokriva površinu od 2.5 hektara i nalazi se u čistoj netaknutoj prirodi, na 750 metara nadmorske visine. Gazdinstvo se graniči samo sa zelenim pašnjacima, na kojem se nalaze prirodni izvori vode i ne postoje opasnosti od zagađenja. Ilija proizvodi cveklu, rotkvu, ren, čajeve.

Bio Farma Šoškić

Ova bio-farma nalazi se u selu Taraš u okolini Zrenjanina, na peskovitom zemljištu pored reke Tise. Gordana Šokšić i njena porodica započeli su 2009. godine da se bave organskom proizvodnjom, pre svega povrtarskih vrsta. Danas se ova bio-farma razvija nudeći kvalitetnu mrkvu, paradajz, crni i beli luk, tikvice, cveklu, krompir i šljive. Uz to, na tradicionalni način proizvodi kiseli kupus, sok od paradajza i pekmez od šljiva.

Bio salaš IDEI

Porodica Idei započela je organsku proizvodnju povrća i voća u martu 2015. godine na površini od 2,5 ha. U pitanju je nekoliko različitih sorti paradajza, patlidžana, paprike, luka, krompira i bundeve. Od ostalog povrća gaje mrkvu, cveklu, rabarbaru, čičoku, kupus, pasulj, bamiju, blitvu, beli luk, ren. Salaš poseduje nekoliko mladica kajsije i breskve, a prilaz salašu krasi mali voćnjak višanja, trešanja, kestena i mušmula.

PG Milenko Dolovac

Nedaleko od Novog Sada, u Futoškom ataru, nalazi se poljoprivredno gazdinstvo Dolovac. Na površini od tri hektara, Milenko Dolovac, inženjer informatike, zajedno sa suprugom Draganom, sinom Stefanom i ćerkom Anom, proizvodi zdravstveno bezbednu hranu, koja nije tretirana pesticidima i veštačkim đubrivom. Po organskim principima, stavljajući kvalitet ispred kvantiteta i zdravlje na prvo mesto, u svojoj ponudi ima kruške, maline i aroniju, a od povrća, pored Futoškog kupusa, proizvode i beli i crni luk, spanać, salatu, rotkvice, tikvu, mrkvu, tikvice, krastavac, paradajz, brokoli i pasulj.
Porodica Dolovac je u potpunosti posvećena filozofiji organske poljoprivrede, pa se i tako ćerka Ana opredelila za studije Organske poljoprivrede na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Bio Salaš Farago

Porodica Farago, poznata od ranije po dobroj tradicionalnoj poljoprivredi, za organsku poljoprivrednu proizvodnju raznolikog začinskog i lekovitog bilja opredelila se još 2005. godine. Njihova njiva oko salaša prekrivena je raznobojnim cvetovima i odiše mirisom raznovrsnih divljih i gajenih vrsta lekovitog i aromatičnog bilja. Proizvodnja bilja porodice Farago specifična je po tome jer sem organske kontrole i sertifikacije, podleže kontroli i odeljenja Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koji vrši nadzor i odobrava gajenje divljih vrsta bilja u Srbiji. Pored brojnih začinsko-lekovitih vrsta kao što su: beli slez,neven, matičnjak,bosiljak,estragon, hajdučka trava,kopriva, origano, majčina dušica, vranilova trava, miloduh, timijan, sitnolisna lipa,rabarbara i zova, oni proizvode seme i ulje iz uljane tikve, zatim mungo i azuki pasulj, lan, kukuruz i ječam. U bogatom i slikovitom svetu organske poljoprivrede rasle su tri ćerke Farago kojima se ove 2010. godine pridružio i brat. Porodica Farago, pored visokog kvaliteta svojih proizvoda, ponudom svojih proizvoda, tihim a specifičnim odnosom sa kupcima, daje pravu životnu sliku organskih proizvođača.